Táplálkozási ismeretek – Mikrotápanyagok

Mikrotápanyagok

A mikrotápanyagok közé tartoznak a vitaminok és az ásványi anyagok. Az ételeink mikrotápanyag tartalma a termőföldek nagy mértékú igénybe vétele miatt csökken, így szükségszerű válik napjainkban a vitaminok és ásványi anyagok pótlása egy kiegyensúlyozott étrend mellett is.

Vitaminok

A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiaialag aktív szerves vegyületek, melyek feltétlenül szükségesek testünk működéséhez. Az ételek vitamin és ásványi anyag tartalmát befolyásolja, hogy mennyire friss az étel, hol termesztették, hogyan tárolták és hogyan készítették elő.

Zsírban oldódó vitaminok (A, D, K, E-vitamin) a szervezetben raktórozodnak.

Vízben oldódó vitaminok (B-vitaminok, C-vitamin) mindegyiket naponta kell bevinni, mert nem tud belőlük elraktározni a szervezetünk.

Ha egy multivitamin egy kapszulában tartalmaz vízben és zsírban oldódó vitaminokat, az nem fog olyan hatásosan műküdni, mint azon multivitaminok melyek szétválasztják kapszulákban a  zsírban és vízben oldódó formulákat.

Asványi anyagok

Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-nál nagyobb mennyiségben fordulnak elő, makroelemeknek, amelyek ennél kisebb mennyiségben vannak jelen, mikroelemeknek nevezzük.

Makroelemek: nátrium, kálium, magnézium, kalcium, klór, foszfor.

Mikroelemek: cink, réz, szelén, vas, fluor, jód, kobalt, króm, mangán, molibdén.

Mikor egy étrendkiegészítőt választunk, meg kell vizsgálni, hogy az adott vitamin vagy ásványi anyag  mekkora mennyiségben és milyen formában található benne. A gondosan megválasztott, egyénre szabott vitamin és ásványi anyag pótlás megtervezése az életmódorvos kompetenciája.

 

 

Leave a reply